Nepritarė tiesioginiams seniūnų rinkimams

Nepritarė tiesioginiams seniūnų rinkimams Nepritarė tiesioginiams seniūnų rinkimams

Vyriausybė nepritarė siūlymui įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus. Neigiama išvada Seimo narių parengtai Konstitucijos pataisai buvo patvirtinta Vyriausybės pasitarime.

Pataisomis siūloma seniūnus tiesiogiai rinkti ketveriems metams. Pasak iniciatorių, tai užtikrintų realią savivaldą ir renkamų pareigūnų atskaitomybę bendruomenėms. Kartu siūloma nustatyti, kad seniūnijos turėtų savo biudžetą.

Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus teigimu, šiuo metu savivaldybės taip pat gali pačios organizuoti rinkimus ir daryti apklausą, koks seniūnas būtų labiausiai tinkamas.

„Šiuo metu įstatymai nedraudžia savivaldybių taryboms priimti sprendimus, netgi gali tapti ir biudžetine įstaiga, gali tapti ir atskiru savivaldybės padaliniu. Bet mes negalime ignoruoti savivaldos pagrindų įstatymo, o savivaldybių taryboms – primesti iš viršaus įstatymus, nesuderintus su Savivaldybių asociacija ir Seniūnų asociacija“, – sakė premjeras.

Pasak A. Butkevičiaus, leidžiant seniūnijoms turėti savo biudžetus, pablogėtų finansų valdymas, atsirastų galimybės didėti korupcijai.

Vidaus reikalų ministerijos rengtoje Vyriausybės išvadoje pabrėžiama, kad seniūnas nėra savivaldybės viešojo administravimo subjektas, per kurį įgyvendinama savivaldos teisė. Išvadoje teigiama, jog „esminės seniūnijų ir seniūnų funkcijos – organizuoti tinkamą viešųjų paslaugų teikimą gyvenamosios vietovės bendruomenei, o ne atstovauti bendruomenės interesams formuojant savarankišką politiką“.

Lietuvos savivaldybių asociacijos nuomone, siekti didesnio seniūnijų veiklos efektyvumo galima ir kitomis priemonėmis. Be to, iš pateikto projekto neaiškus tiesiogiai išrinkto seniūno santykis su savivaldybės taryba, savivaldybės vykdomosiomis institucijomis, kontrolės ir atskaitomybės mechanizmas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų