Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Per­nai si­nop­ti­kai ža­dė­jo – sau­sis bus „pliu­si­nis“. Ta­čiau grei­tai šios prog­no­zės pa­si­ro­dė per­ne­lyg uto­pi­nės. Sau­sis yra sau­sis – su no­sis žnai­ban­čiu šal­tu­ku, že­mę nu­klo­ju­siu snie­ge­liu ir ge­ro­kai pa­di­dė­ju­sio­mis są­skai­to­mis už šil­dy­mą. Ši­lu­mos tie­kė­jai tei­si­na­si – žvilg­te­rė­ki­te, kas da­ro­si už lan­go, į ter­mo­met­rus.

Lie­tu­vos ši­lu­mos tie­kė­jų aso­cia­ci­jos duo­me­ni­mis, gruo­dį su­var­to­ta be­veik du­kart dau­giau ši­lu­mos nei lap­kri­tį. Ne­pra­lei­džia­ma pro­gos dar kar­tą pa­brėž­ti, kad ma­žiau­siai už šil­dy­mą mo­ka nau­jų bei re­no­vuo­tų dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai. Kol kas la­bai gra­žiai skam­ba ir tei­gi­nys, jog bio­ku­rą nau­do­jan­čių mies­tų gy­ven­to­jai mo­ka treč­da­liu pi­giau nei ka­ti­li­nes kū­re­nan­čių du­jo­mis.

Uk­mer­gė – ne vie­nin­te­lė sa­vi­val­dy­bė, puo­lu­si keis­ti ku­ro rū­šį ir sta­ty­tis bio­ka­ti­li­nes. Bet kur ga­ran­ti­jos, kad pa­di­dė­ju­si bio­ku­ro pa­klau­sa ne­pa­bran­gins jo? Kad ne­ke­liaus mū­sų „de­gan­tis auk­sas“ į Len­ki­ją, ki­tas ša­lis. Kad ei­li­nį kar­tą ne­su­veiks kiau­lys­tės dės­nis ir ne­lik­si­me prie su­ski­lu­sios gel­dos.

Vai­sių jau at­ne­šė po Sei­mo rin­ki­mų po­li­ti­ko­je įsi­su­ku­sių per­mai­nų vė­jai. Grei­tai pa­ju­si­me ir jų sko­nį. Ne­se­niai su­for­muo­ta Vy­riau­sy­bė vals­ty­bės vai­rą grie­bė lyg jau­tį už ra­gų ir me­tus pra­dė­jo ža­bo­da­ma jį nau­jais įsta­ty­mais.

Kai ku­rie po­li­to­lo­gai mi­ni­ma­lios al­gos pa­kė­li­mą ver­ti­na kaip ne­sa­va­lai­kį. Ne tik kaip uto­pi­nį, bet net­gi de­struk­ci­nį. Prog­no­zės, kas lau­kia smul­kių­jų įmo­nių dir­ban­čių­jų, nė­ra op­ti­mis­ti­nės. Pa­kel­ti al­gas, iš­lie­kant tam pa­čiam ga­my­bos ly­giui, – ne­men­kas iš­šū­kis. Ne pa­slap­tis, kad smul­kie­ji pre­ky­bi­nin­kai svars­to apie par­duo­tu­vių dar­bo lai­ko trum­pi­ni­mą ar net už­da­ry­mą. Pa­na­šius gal­vo­sū­kius spren­džia ir ne­di­de­lės įmo­nės. Be­lie­ka lauk­ti be­dar­bių ar­mi­jos pa­pil­dy­mo.

Me­di­ci­nos, švie­ti­mo, kul­tū­ros bei ki­to­se įstai­go­se, įmo­nė­se bręs­ta vi­di­nis kon­flik­tas. Ma­te­ria­liai lyg ir ne­nu­ken­tė­ju­sios vi­du­ri­nio­sios gran­dies at­sto­vai ne­sle­pia ap­mau­do. „Ar mū­sų ži­nios ir pa­tir­tis nie­ko ne­be­reiš­kia, kad ne­kva­li­fi­kuo­tų dar­buo­to­jų at­ly­gi­ni­mai nebe­si­ski­ria nuo mū­sų?“ – svars­to li­go­ni­nė­je dir­ban­ti me­di­ci­nos slau­gy­to­ja.

Vi­lio­ti­nius uk­mer­giš­kiams jau pra­dė­jo suok­ti Sei­man tai­kan­tys pre­ten­den­tai į kan­di­da­tus. Ypač su­kru­to tie, ku­rių lau­kia už­duo­tis su­rink­ti po tūks­tan­tį pa­ra­šų. Kai ku­rie pa­si­mik­li­nę pa­dus pa­tys ke­liau­ja per uk­mer­giš­kių būs­tus. To­kiu at­ve­ju vi­suo­me­nei pa­žįs­ta­mas pre­ten­den­to vei­das – ne­men­kas pri­va­lu­mas: ne­be­rei­kia aiš­kin­ti, kas tu toks, ko at­ėjai. Ki­ti ren­ka­si leng­ves­nį ke­lią – or­ga­ni­zuo­da­mi ren­gi­nius po­ten­cia­liems rin­kė­jams, ap­dai­riai pri­du­ria: „Su sa­vi­mi tu­rė­ki­te pa­są“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų