Bendrame katile – pirmosios biokatilinės šiluma

Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­no gy­ven­to­jus jau šil­do bio­ka­ti­li­nė­je pa­ga­min­ta ši­lu­mos ener­gi­ja. Ją ga­mi­na ne­pri­klau­so­mas ši­lu­mos ga­min­to­jas UAB „Uk­mer­gės ka­ti­li­nė“. Ta­čiau su­tar­tis dėl ener­gi­jos par­da­vi­mo su sa­vi­val­dy­bės įmo­ne UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ dar ne­pa­si­ra­šy­ta. Dū­mai iš pir­mo­sios ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo ka­ti­li­nės...

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Už­upy­je ši­lu­mą ga­mi­na ir bio­ku­ro ka­ti­li­nė.


 

...mū­sų mies­te ka­mi­no rūks­ta dau­giau kaip mė­ne­sį. Ka­ti­li­nė yra Vil­niaus gat­vė­je, ne­to­li UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ RK3 ka­ti­li­nės.

UAB „Uk­mer­gės ka­ti­li­nė“ di­rek­to­rė In­gri­da Žu­kaus­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad jie yra pa­si­ren­gę pa­si­ra­šy­ti su­tar­tį su „Uk­mer­gės ši­lu­ma“. Anot pa­šne­ko­vės, jų įmo­nė su­si­du­ria „su vals­ty­bi­nių įstai­gų biu­rok­ra­ti­niais pro­ce­sais“. Dėl to ge­ru pus­me­čiu vė­la­vo ka­ti­li­nės sta­ty­bų dar­bai, da­bar del­sia­ma dėl su­tar­ties su­da­ry­mo. Kai­na „Uk­mer­gės ši­lu­mai“ esą pa­siū­ly­ta net ma­žes­nė nei nu­sta­ty­ta Ši­lu­mos iš ne­pri­klau­so­mų ši­lu­mos ga­min­to­jų tvar­kos ir są­ly­gų ap­ra­še.

„Tu­ri­me Vals­ty­bi­nės ener­ge­ti­kos ins­pek­ci­jos pa­si­ra­šy­tus do­ku­men­tus, kad įran­ga ati­tin­ka vi­sus rei­ka­la­vi­mus ir ga­li bū­ti pa­leis­ta. Apie tai in­for­ma­vo­me ir „Uk­mer­gės ši­lu­mą“, ta­čiau su­tar­tį su­da­ry­ti del­sia­ma“,– sa­ko di­rek­to­rė.

Pa­sak jos, jei ne­pa­vyks su­si­tar­ti, jie ap­skųs sa­vi­val­dy­bės įmo­nę Vals­ty­bi­nei kai­nų ir ener­ge­ti­kos kon­tro­lės ko­mi­si­jai. Ne­pa­vy­kus su­si­tar­ti tei­sę nu­sta­ty­ti ši­lu­mos kai­ną tu­ri Kai­nų ko­mi­si­ja. Pa­gal nu­sta­ty­tą tvar­ką „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ pri­va­lo pirk­ti iš ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo iš at­si­nau­ji­nan­čių iš­tek­lių ga­mi­na­mą ši­lu­mą.

I. Žu­kaus­kie­nė pa­sa­ko­jo, kad bio­ku­ro ka­ti­li­nė kū­re­na­ma me­die­nos skied­ro­mis. Jos per­ka­mos iš Lie­tu­vos įmo­nių.

Ka­ti­li­nė dar vei­kia ne vi­su pa­jė­gu­mu – šiuo me­tu at­lie­ka­mi įran­gos de­ri­ni­mo dar­bai. Pa­bai­gus juos pla­nuo­ja­mas 4 MW pa­jė­gu­mas.

Įmo­nė­je šiuo me­tu dir­ba še­ši dar­buo­to­jai – du ad­mi­nist­ra­ci­jo­je ir ke­tu­ri ope­ra­to­riai-trak­to­ri­nin­kai. Vi­si jie yra uk­mer­giš­kiai. Ar bus su­kur­ta dau­giau eta­tų, di­rek­to­rė ti­ki­no kol kas ne­ga­lin­ti at­sa­ky­ti – tai bus spren­džia­ma, kuo­met ka­ti­li­nė pra­dės ga­min­ti vi­są nu­ma­ty­tą kie­kį ši­lu­mos ener­gi­jos.

UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ di­rek­to­rius Rai­mon­das Ra­gaus­kas sa­kė, jog ši­lu­mos ener­gi­ją jie per­ka iš šios įmo­nės nuo gruo­džio vi­du­rio.

„Per­ka­me „Uk­mer­gės ka­ti­li­nės“ de­ri­ni­mo dar­bų me­tu pa­ga­min­tą ši­lu­mą. Ši ka­ti­li­nė dar ne­dir­ba vi­su pa­jė­gu­mu, ta­čiau tiek, kiek šiuo me­tu pa­ga­mi­na, pri­de­da­me prie sa­vo, pa­ga­min­tos ka­ti­li­nė­je, esan­čio­je Vil­niaus gat­vė­je, ir tie­kia­me Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­no var­to­to­jams“, – pa­aiš­ki­no pa­šne­ko­vas. Anot jo, vi­sos jų ka­ti­li­nės RK3 po­rei­kis – apie 10 MWh ir ji pa­jė­gi ap­šil­dy­ti Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­no dau­gia­bu­čius.

Nuo gruo­džio mė­ne­sio nu­pirk­ta apie 1000 MWh ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo ka­ti­li­nė­je pa­ga­min­tos ši­lu­mos ener­gi­jos. Ko­kia kai­na ji su­per­ka­ma, R. Ra­gaus­kas ne­at­sklei­dė, ta­čiau pa­ti­ki­no, jog jų įmo­nei tai ap­si­mo­ka.

Pa­sak di­rek­to­riaus, su­tar­tis tarp įmo­nių dar ne­su­da­ry­ta nes kol kas ne­ran­da­ma ben­dro su­ta­ri­mo kai ku­riais klau­si­mais.

„Tai nau­ji da­ly­kai mums, nie­kuo­met ne­pir­ko­me ši­lu­mos, pa­ga­min­tos ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo. Kol kas ky­la daug klau­si­mų – dau­giau nei at­sa­ky­mų į juos“, – sa­kė R. Ra­gaus­kas.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų