Miesto širdyje – gražėjantys pastatai

Miesto centre esantis dviaukštis „Vaivorykštės“ parduotuvės pastatas neseniai nušvito naujomis spalvomis. Kadangi statinys priklauso dviem savininkams, tokį draugišką sprendimą galima pavadinti vos ne istoriniu. Tiesa, kol iki to prieita, įdėta neįtikėtinai daug pastangų...         

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ilgai akis badęs pastatas – suremontuotas.


 

Pirmasis miesto širdyje esančio pastato aukštas priklauso Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvui. Jo direktorė Angelė Andrikonienė pasakojo, kad „Vaivorykštės“ parduotuvė dideliu galvos skausmu tapo tuomet, kai apšerpėjo ir suskilinėjo pastato sienos.

Remonto darbus komplikavo tai, kad kooperatyvas nėra vienintelis pastato savininkas. Antras aukštas priklauso verslininkui Rimantui Grotuzui.

Daugiau nei prieš dešimtmetį žiemos metu į parduotuvės vidų buvo įgriuvusios antrojo aukšto grindys. Vėliau verslininkas jas suremontavo, tačiau fasadas dešimtmetį stovėjo lyg koks apgailėtinas pusgaminis, pridengiamas politikų plakatais.

A. Andrikonienė sako, kad prieš porą metų imti planuoti fasado remonto darbai. Ne kartą kalbėtasi ir su bendraturčiu, bandyta jį įkalbėti prisidėti.

„Turime visus buvusių kooperatyvo komisijos posėdžių, kuriuose dalyvavo R. Grotuzas, protokolus. Visuose jis griežtai atsisakydavo prisidėti prie remonto. Jo įkalbėti nepavyko ir savivaldybės specialistams, kurių prašėme tarpininkauti“, – pasakojo direktorė.

Paskutinį kartą „Vaivorykštė“ remontuota beveik prieš dešimtmetį. Pasak A. Andrikonienės, tai tikrai ilgas laikotarpis prie pat gatvės esančioms sienoms, kurios kenčia ne tik nuo oro sąlygų, bet ir nuo automobilių vibracijos.

Direktorė pasakojo, kad nepavykstant susitarti su verslininku, kooperatyvo narių atstovų susirinkime ji pasiūlė remontuoti visą pastatą kooperatyvo lėšomis. Jam pritarta ir parduotuvę remontuoti imtasi praėjusių metų rudenį.

Tačiau pradėjus darbus, neliko abejingas ir verslininkas R. Grotuzas: „Jis susisiekė su manimi ir pasakė, kad sau priklausančią fasado dalį suremontuos pats. Nors buvome jau pasirengę sutvarkyti visą pastatą, džiugu, kad mūsų pavyzdys užkrėtė ir bendraturtį.“

Remontą atlieka konkurse mažiausią kainą pasiūliusi UAB „Baltukmės statyba“. Kooperatyvas šio pastato remontui skyrė apie 30 tūkst. litų. Už šias lėšas nudažytos sienos, paveldosaugininkų nurodymu ant fasado atkurti buvę borteliai.

Nemaža lėšų dalis skirta vidaus darbams – suremontuoti parduotuvės sandėlį, pakeisti grindų dangą, duris, atnaujinti suskilinėjusias sienas bei lubas.

Numatytos baudos

Ukmergės rajono savivaldybės Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjas Arvydas Džiugas sako, kad mūsų mieste yra ir daugiau pastatų, kurie verkiant prašosi remonto.

Pats didžiausias skaudulys – esantieji miesto centre. Pasak vedėjo, kaip tik toks „varguolis“ yra šalia suremontuoto „Vaivorykštės“ parduotuvės pastato, kuriame įsikūrę vaistinė ir bankas, antrasis aukštas.

Tačiau istorija su savininkais kartojasi – pastatas priklauso keliems šeimininkams, o vienas iš jų – R. Grotuzas. A. Džiugas teigia, jog dėl fasado nudažymo su juo susitarti nepavyksta.

Paskambinus verslininkui R. Grotuzui, jis bendrauti su spauda atsisakė.

Pasak vedėjo, ne vienerius metus susiremontuoti ar bent jau nudažyti pastatą buvo raginami buvusios žuvies parduotuvės savininkai. Šiuo metu rastas kompromisas – jis dekoruotas piešiniais – ant sienų „nutūpė“ katinėliai ir „plaukiojančios“ žuvytės.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse yra numatytos baudos statinių neprižiūrintiems savininkams. Jame rašoma, kad statybos valstybinę priežiūrą atliekančių pareigūnų teisėtų nurodymų nevykdymas piliečiams užtraukia baudą nuo 1000 iki 7000 litų. Tačiau pagrindinė savivaldybės specialistų vykdoma priemonė paveikti savininkus susitvarkyti jiems priklausantį nekilnojamąjį turtą – įspėjimas.

Ligita JUODVALKIENĖ

4 straipsnio 2 nuotr.01-21

 

Neremontuojamą pastatą nutarta pagražinti ryškiu paveikslu.


 

 

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų