Mieliausi – savo rankomis gaminti kalėdiniai burbulai

V. Ivanauskienės nuotr. Ant vienų burbulų – snaigės, o ant kitų – plunksnos. V. Ivanauskienės nuotr. Ant vienų burbulų – snaigės, o ant kitų – plunksnos.

Laukdami gražiausių metų švenčių sukame galvas, kaip papuošti Kalėdų eglę, kad ji būtų graži ir originali. Ukmergiškė Vijolė Ivanauskienė sako, kad mieliausi yra savo rankomis pagaminti kalėdinės eglutės burbulai.

V.Ivanauskienė gamina eglutės žaisliukus – burbulus, kuriuos dekoruoja įvairiais ornamentais iš molio. Ne tik gamina, bet ir kitus kviečia išmokti. Pasak Vijolės, pirmieji bandymai kurti burbulus buvo pernai, tačiau labai susivėlino, pradėjo tik gruodį ir iki švenčių jų pagamino labai nedaug. O šiemet į burbulų dirbtuves pasinėrė dar lapkritį.

Idėja gaminti, pasak moters, atėjo pati – turėjo burbulų, molio, tad ir nutarė pabandyti. Buvo mačiusi internete, kad vieni burbulus dekoruoja, aptraukdami juos medžiaga, kiti naudoja šaltą porcelianą.

Tačiau V. Ivanauskienė sugalvojo šiuos žaislus puošti savaip.

Burbulo pagrindas – putų polistirenas. Formų pačiai gamintis nereikia, jų galima įsigyti. Įdomioji dalis – ornamentai. Juos daro iš įvairių rūšių molių. Kai kuriuos molius perka, kitus pasigamina pati. Atkreipia dėmesį, kad kiekvienas molis pasižymi skirtingomis savybėmis, kurios lemia kitokią tekstūrą, vaizdą.

Burbulus pirmiausia gruntuoja, o tada lipdo išgautą ornamentą. Tam galima naudoti klijus ar statybinį glaistą. Toks ornamentuotas burbulas paliekamas džiūti. Spalvinti jį galima tik kitą dieną.

Dažo akriliniais dažais, o užbaigimui naudoja specialų spalvotą vašką. Juo padengti burbulai įgauna blizgesio ir netepa rankų. Tam pačiam efektui išgauti galima purkšti laku, tačiau Vijolė renkasi vašką, nes tada burbulai dar ir maloniai  kvepia.

Burbulais ukmergiškė ir prekiauja. Kaina priklauso nuo medžiagų, naudojamų dekoravimui, puošybos elementų. Šis originalus papuošalas kainuoja 6–7 eurus, o labiau išpuoštas – brangiau.

Svarbią kainos dalį sudaro molio rūšis, nes paprasto kilogramą galima įsigyti už 4 eurus, o japoniškas polimerinis molis – dešimteriopai brangesnis.

Šį molį moteris atrado neseniai, bendraudama su drauge, kuriančia gėles. Vijolės žiniomis, Lietuvoje su šiuo moliu dirba gal tik šešios moterys.

Pernai moteris gamyboje daug eksperimentavo, naudojo krakmolą ir įvairias kitas medžiagas. Sykį, prilipdžius ornamentą, šis dėl cheminės reakcijos burbulą net išdegino... Šiemet technologiją jau išgrynino.

Kadangi procesas gana ilgas, burbulų ir šiemet Vijolė pagamino tik apie dešimt. Vieną galima apžiūrėti Ukmergės kraštotyros muziejaus turistams skirtoje parduotuvėlėje „Mūsų krautuvėlė“, dar du – Pramogų korporacijos erdvėje. Jų nepradavinėja, tačiau kviečia dalyvauti edukacijose ir išmokti pasigaminti patiems.

Pasak Vijolės, pasidalijusi viešoje erdvėje, kad gamina kalėdinius burbulus, sulaukė kvietimo pamokyti šios technologijos Biržų daugiafunkciame centre besirenkančias moteris. Vėliau edukacijų paprašė Ukmergės vaikų lopšelio-darželio „Nykštukas“ auklėtojos. Dabar jau yra galimybė užsisakyti edukaciją, kurios kaina asmeniui – 7 eurai.

Edukacijų metu kūrėja ne tik parodo, kaip pasigaminti burbulą, bet ir supažindina su įvairiomis molių rūšimis.

Naudojant skirtingus molius, kitaip išgaunamos formos. Savo žiniomis ir patirtimi moteris dalijasi su kitais, kad kiekvienas susikurtų jaukias Kalėdas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų