Prie vakcinos žmonės sustojo į gyvą eilę.  Autorės nuotr. Prie vakcinos žmonės sustojo į gyvą eilę. Autorės nuotr.

Penktadienį nuo pat ryto ukmergiškiai rikiavosi į gyvą eilę prie skiepų nuo COVID-19. Pirmieji žmonės į aikštę pradėjo rinktis dar prieš aštuntą valandą, o iki skiepijimo pradžios nusidriekė apie 200 žmonių eilė, kuri nuolat pildėsi.

Skiepijimo procedūrai į aikštę prie turgaus žmones sukvietė Nacionalinis kraujo centras. Nuo birželio pradžios jis rengia turą po Lietuvą, kurio metu visi, kas nori, be išankstinės registracijos gali gauti vakciną „Janssen“. Skiepijantis ja užtenka vienos dozės.

Akcijoje pasiskiepyti galėjo bet kurie 18-os metų ir vyresni asmenys.

Pakalbinus išsirikiavusius žmones, paaiškėjo, kad skiepo laukė ne vien ukmergiškiai, bet ir iš kitų miestų – Vilniaus, Kėdainių ir kitur – atvykę žmonės.

Tarp laukiančiųjų buvo ir dvidešimtmečių, kurie Lietuvoje dar neskiepijami, ir vyresnio amžiaus žmonių, kurie jau turėjo galimybę pasiskiepyti kitomis vakcinomis prioriteto tvarka.

Eilėje taip pat lūkuriavo neįgalieji ar lėtinių ligų turintys asmenys, darbingo amžiaus žmonės, kurie taip pat jau turi galimybę skiepytis vakcinacijos centre.

Dauguma pakalbintųjų teigė, kad į gyvą eilę stojo dėl to, jog skiepijantis „Janssen“ vakcina pakanka vienos dozės ir nereikia laiko gaišti du kartus. Dalį žmonių skiepijantis vakcinacijos centruose trikdo išankstinė registracija, o čia – viskas vienu kartu ir vienoje vietoje.

Vis tik buvo ir besipiktinančiųjų, kad eilė pernelyg ilga ir teks laukti pusdienį, todėl svarstė pasitraukti iš jos ir grįžti vėliau. Eilė išties vinguriavo ratu aplink visą aikštę ir siekė net lopšelį-darželį „Nykštukas“. Kas porą metrų buvo sustatytos kėdės, prisėsti buvo galima ir ant parko suolelių. Vis tik dauguma laukė stovėdami, saugaus atstumo laikydamiesi tik sąlyginai ir dagiausia – be kaukių.

Gyvoje eilėje lūkuriavo ir anglakalbiai jaunuoliai. Jie sakė esantys studentai, į Lietuvą atvykę iš Ispanijos, Brazilijos ir kitų šalių pagal mainų programą. Į Ukmergę jie atvažiavo iš Vilniaus. Kai kurie sakė, kitų galimybių pasiskiepyti vakcina neturintys, todėl norėję pasinaudoti proga.

Pakalbintos savanorės paaiškino tvarką – pirmiausia pamatuojama temperatūra, patikrinamas asmens dokumentas, tada žmogui duodama užpildyti anketa. Prieš skiepą yra galimybė pabendrauti su gydytoju.

Buvo įrengti du takai ir  dvi skiepijimo vietos, tad vienu metu galėjo skiepytis du žmonės. Paskiepytieji turėjo nustatytą laiką palaukti.

Per porą valandų eilė apmažėjo, o iki pietų ir visai ištirpo, nors besiskiepijančiųjų buvo visą laiką iki pat antros valandos.

Besibaigiant akcijai sužinojome, kad centras buvo atsigabenęs 800 vakcinos dozių, paskiepijo apie 400 žmonių.

Nacionalinio kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas sakė, kad Ukmergė – jau penktas miestas, kuriame jie apsilankė. Žmonių aktyvumas buvo panašus kaip ir kituose miestuose: Molėtuose, Kazlų Rūdoje.

Pasiteiravus, ar akcija praėjo sklandžiai, direktorius sakė, kad organizaciniais klausimais padėjo vietos savivalda, parūpinusi kėdžių, papildomą pavėsinę, išsprendusi interneto paskirstymo problemą, tiekusi vandenį.

Kalbant apie paskiepytuosius, buvo žmonių, kuriems pasidarė silpna, bet daugiau dėl to, kad teko kiek ilgiau laukti karštyje, nei dėl vakcinos poveikio.

Vienam asmeniui buvo iškviesta greitoji pagalba, nes jis pargriuvo ir apsibrozdino. Kritinių atvejų neužfiksuota.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # ! 2021-06-16 10:17
Didžiausias ačiū Ukmergės naujienų portalams,kurie informavo apie buvusia galimybę pasiskiepyti - jau pasibaigus šitai akcijai. Kodėl neinformuojama bent dieną prieš?

Iš kur tie žmonės sužinojo kada ir kur vyks akcija??? Seka gal kažkokia informacija kažkokiuose specialiuose puslapiuose??? O ką daryti tiems,kurie tik į dieną kartą akim permeta Ukmergės naujienų puslapius? Jų nereikia informuoti?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų