Nedarbingumo pažymos – ilgesniam laikui

Esant kaulų lūžiams gydytojai dabar gali išrašyti biuletenį iš karto keliems mėnesiams. Gedimino Nemunaičio nuotr. Esant kaulų lūžiams gydytojai dabar gali išrašyti biuletenį iš karto keliems mėnesiams. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Išrašant nedarbingumo pažymėjimus nuo šių metų pradžios esama pokyčių. Pavyzdžiui, esant kaulų lūžiams gydytojai dabar gali išrašyti biuletenį iš karto keliems mėnesiams, o ne tęsti jį kas kelias savaites kaip anksčiau.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės apsaugos ir socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas informavo, kad tam tikrų ligų atveju nuo šiol galima bus nedarbingumą išrašyti ilgesniam laikui nei iki šiol.

Nuo sausio 1 d. įsigaliojo sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymo „Dėl teisės aktų, susijusių su elektroniniais nedarbingumo pažymėjimais bei elektroniniais nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimais“, pakeitimai.

Įsakymas pakeistas atsižvelgiant į ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nuostatas, taip pat įsigaliojusias nuo sausio.

Įteisintas išduotų nedarbingumo pažymėjimų ilgesnis galiojimo laikotarpis sergantiems asmenims bei numatyta galimybė telefonu tęsti nedarbingumo pažymėjimus.

Elektroniniai pažymėjimai, ambulatoriškai gydomiems asmenims, bus išduodami ne ilgiau kaip 30 kalendorinių dienų.

Elektroninius pažymėjimus, ambulatoriškai gydomiems asmenims, išduoti ne ilgiau kaip 60 kalendorinių dienų gali gydytojai chirurgai, ortopedai traumatologai ar šeimos gydytojai, kai rentgenu patvirtinamas kaulų lūžis, kaulų išnirimas ar nustatomas raiščių plyšimas.

„Jeigu asmuo į stacionarinio gydymo paslaugas teikiančią asmens sveikatos priežiūros įstaigą kreipiasi pasibaigus ambulatorinių įstaigų darbo laikui, elektroninį pažymėjimą ambulatoriškai gydyti jam gali išduoti priėmimo skyriuje budintis gydytojas, bet ne ilgiau kaip 7 kalendorinėms dienoms. Jei septinta kalendorinė diena sutampa su poilsio ar švenčių dienomis, elektroninis pažymėjimas gali būti išduotas iki darbo dienos, einančios po tos dienos“, – pažymėjo Socialinės apsaugos ir socialinio draudimo skyriaus vedėjas.

Pasak jo, pastaraisiais pakeitimais siekiama gerinti klientų aptarnavimą, mažinti gydytojų užimtumą dėl nedarbingumo pažymėjimų tęsimo.

Be to, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimu numatyta, kad SADM ir SAM ministrai patvirtina du ligų sąrašus – sunkių ir ypač sunkių ligų, kuriomis vaikams sergant tėvams gali būti išduodamas apmokamas nedarbingumo pažymėjimas iki 364 kalendorinių dienų.

Turinčiam teisę gauti ligos išmoką motinai, tėvui, globėjui ar seneliui, slaugančiam stacionare, ambulatoriškai ar sanatorinio gydymo įstaigoje vaiką iki 18 metų, sergantį ypač sunkiomis ligomis, „Sodros“ išmoka mokama iki 364 kalendorinių dienų.

Jei vaikas serga sunkiomis ligomis, išmoka mokama ne ilgiau kaip 180 kalendorinių dienų.

Pasibaigus išmokos mokėjimo terminams, toliau išmoka už to paties vaiko, sergančio ypač sunkia ar sunkia liga, slaugymą gali būti mokama ne daugiau kaip 120 dienų per metus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų