3 patarimai, kaip greičiau gražinti skolas ir gyventi be jų

Gyvename laikotarpiu, kuomet paskolos yra prieinamos visiems. Dirbantis žmogus, turintis gerą kredito reitingą gali ko ne visą savo gyvenimą susikurti imdamas paskolas ir jas pamažu gražindamas. Automobilis lizingu, būsto paskola, vartojimo kreditas, greitoji paskola atostogoms ir pan, ir t.t.

Kam taupyti, kai gali įsigyti ir naudoti dabar, o paskolą gražinti pamažu? Yra manoma, jog tai ko ne atvirkštinis taupymas. Vietoj taupymo 10 metų ir daikto įsigijimo tada, daiktas įsigyjamas dabar, o 10 metų yra mokama paskola.

Tačiau šis požiūris ir džiaugsmas dėl paskolų prieinamumo ir privalumų atsimuša į griaunančią sieną iškilus finansiniams sunkumams – netekus darbo, esant prastovose, susirgus, mirus šeimos nariui, šalį ištikus ekonominei krizei, prasidėjus karui, vietovę nusiaubus uraganui. Nelaimių galima sugalvoti visokių ir jos ištinka, net jei galvoji, jog esi apsaugotas nuo pasaulio negandų.

Vis daugiau žmonių supranta, jog geriau gyventi su mažiau paskolų, neturėti skolų ir būtina tvarkytis su savo asmeniniais finansais. Debetas ir kreditas nėra tik buhalteriniai terminai įmonėse, tai ir asmeniniams finansams svarbūs terminai – tik kai subalansuojamos išlaidos ir pajamos, galima sakyti, jog su finansais viskas tvarkoje. Tačiau kaip to pasiekti?

Sumažinkite paskolų naštą pasitelkę refinansavimą

Daugelis žmonių kas mėnesį moka paskolos gražinimo įmokas nė kiek apie tai negalvodami. Taip reikia ir tiek. Tačiau laikai keičiasi, kreditorių daugėja, konkurencija didėja ir sąlygos norintiems pasiskolinti gerėja. Kodėl to neišnaudojus? Jau turintiems paskolą tokia galimybė atsiveria su refinansavimu.

Pagal apibrėžimą, refinansavimas tai „naujos paskolos ėmimas, kai naujoji paskola panaudojama anksčiau paimtai paskolai padengti“. Refinansavimas apsimoka tuomet, kai nauja paskola yra geresnėmis sąlygomis, pavyzdžiui, mažesnėmis palūkanomis ir jūs galutiniame rezultate sutaupote.

Ieškodami įmonės, kurioje refinansuosite savo turimus kreditus, atkreipkite dėmesį į atsiliepimus ir palyginimus. Skirtingos įmonės taiko skirtingas sąlygas, tad visuomet verta skirti penkias minutes palyginimui. Tam gali praversti portalas Paskoluatsiliepimai.lt. Kreditai internetu, refinansavimas, atsiliepimai ir patarimai – būtent tai ko reikia bandant susitvarkyti savo asmeninius finansus.

Įvertinkite, kiek įsigijote „pamirštų“ daiktų

Atsiverskite senus, metų ar dviejų metų senumo bankų išrašus, čekiukų ir garantinių dėžutę ir peržiūrėkite pirkinių sąrašus. Atidžiai išnagrinėkite ir paklauskite savęs, kiek iš įsigytų daiktų, kurių „taip reikėjo“, jūs taip ir nepanaudojote? Padėjote į sandėliuką, išmetėte ar padovanojote?

Jei esate impulsyvus pirkėjas, greičiausiai tokių pirkinių daug. Gal net žiūrėdami metų senumo išrašus, negalite suprasti ir prisiminti kodėl ir kam jūs tą daiktą pirkote. Reiškia jums jo ir nereikėjo, o pinigus paleidote vėjais.

Šis pratimas naudingas įvertinti kiek išleidžiate pinigų niekams. Jei tai reikšminga šeimos biudžeto suma, verta įdiegti naują pirkimo taisyklę. Brangūs ne pirmo būtinumo pirkiniai gali būti perkami praėjus savaitei nuo pareikšto noro ir tik jei po savaitės vis dar tas daiktas laikomas reikalingu. Pamatysite, po savaitės pusės daiktų, kuriuos norėjote įsigyti, jau būsite pamiršę.

Ieškokite būdų padidinti pajamas

Kalbant apie asmeninius finansus, daugelis įsivaizduoja, jog balansas pasiekiamas tik susiveržus diržus ir taupant. Tačiau tai ne visai tiesa. Taupyti yra gerai, vengti bereikalingų išlaidų privalu. Tačiau gali taupyti kiek tik įmanoma, bet jei nėra iš ko taupyti, nieko ir nepavyks sukaupti. Jei pajamos mažos, reikia jas padidinti.

Lengviausias būdas – susirasti geriau apmokamą darbą. Tačiau naujo darbo paieška ar kilimas karjeros laiptais toje pačioje darbovietėje gali užtrukti. Nė bėda, papildyti biudžetą galima ir kitais būdais.

Vienas iš būdų – papildoma darbas. Tai nebūtinai turi būti naktinė pamaina ar darbas puse etato. Tai gali būti ir smulkūs darbeliai. Pavyzdžiui, žmonės ieškantys papildomo laikino darbo, randa jį miškuose – dažnai ieškomi darbuotojai kelioms dienoms ar savaitėms miškų atsodinimui, o už kiekvieną eglytę ar pušelę skaičiuojamas įkainis. Galima nueiti paspanguoliauti ir grįžus pasiūlyti uogų kaimynams – kibiriukas spanguolių apie 30 € - kai už pusdienį visai neblogai.

O galbūt galite rašyti tinklaraštį kaip gyventi be skolų arba kaip laiku gražinti paskolą ir kartu mokytis asmeninių finansų, dalintis žiniomis su kitais ir uždirbti iš tinklaraščio? Toks variantas irgi yra naudingas bei įdomus. Svarbu generuoti idėjas ką nuveikti, tuo pačiu galvojant ir ką galima iš jos uždirbti ar sutaupyti.


Daugiau: refinansavimas

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų