Prasidėjo didžiausias rajone vykstantis muzikos festivalis

Prezidento Antano Smetonos dvaro teritorijoje ketvirtadienį prasidėjo didžiausias Ukmergės  rajone vykstantis muzikos festivalis „Kilkim žaibu“.

Pirmą kartą šioje vietoje surengtas pernai, šiemet festivalis dar galingesnis. Jame koncertuoja grupės net iš 17-os šalių.

„Kilkim žaibu“ yra Baltijos šalių folkloro ir sunkiosios muzikos festivalis – didžiausias tokio žanro renginys Baltijos šalyse. Šiemet jis vyksta jau 23-ią kartą.

Programoje nuo ketvirtadienio iki sekmadienio pasirodo svečiai iš Suomijos, Vokietijos, Lenkijos, JAV, Norvegijos, Italijos, Latvijos, Estijos, Švedijos, Graikijos, Ukrainos, Italijos, Čekijos, Prancūzijos, Olandijos, Anglijos ir Lietuvos.

Koncertai vyksta dviejose scenose. „Pikuolio“ scena įrengta priešais dvarą. Didžioji „Perkūno“ scena su led ekranu vaizdo projekcijoms – prie pat ežero. Koncertų metu grojamas rokas, folkloras, metalas ir kitų žanrų muzika.

Festivalio organizatorius, klubo „Pikuolis“ vadovas Daividas Kurlis sakė, kad šiųmetis festivalis dėl logistikos ir technologinių sprendimų yra pats sudėtingiausias. „Yra grupių, kurių nariai atvyksta iš skirtingų šalių, juos parsivežti reikia iš skirtingų oro uostų. Turime 14 vairuotojų, kurie dirba visą parą, kad atvežtų dalyvius į vietą“, – pasakojo jis.

Veiklos ir pramogos

Ketvirtadienio vakarą vykusio renginio atidarymo metu uždegta šventės ugnis prie Lėno ežero, surengta gyvosios istorijos klubų kova dėl pirmumo teisės Vilkmergės puotoje. 

Festivalio teritorijoje įkurtas Baltų genčių kaimelis, demonstruojama senovinės karybos ekspozicija, galima pasimokyti senovinių amatų – vytinių juostų audimo, virvių pynimo, alaus gaminimo, alaus kaušų drožybos, keramikos, juvelyrikos, kalvystės, odininkystės. Senovės karių stovykloje rengiamas lankininkų turnyras. Gyvosios istorijos klubas pristato senovinius beginklius žaidimus.

Renginiuose dalyvauja ir Lietuvos istoriniai partizanų klubai. Istorijos klubas „Miško broliai“ veda edukacinę programą, dvare skaitomos paskaitos apie tarpukario viliojimo meną, laukia senovinės rungtys, tokios kaip rąstplėšis.

Senovinėje puotoje Vilkmergės garbei dalyvaus visų turnyrų ir žaidimų nugalėtojai, garbės svečiai, kariai ir amatininkai. Kulminacinis momentas – ugnies apeigos, festivalio skulptūrų uždegimas...

Garsina Ukmergę

Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Lolita Gerulskienė sakė, kad organizatoriai į šių metų renginio programą įtraukė ir roko elementų, o festivalis skleidžia žinią apie Ukmergę bei miesto jubiliejinius metus.

Pasak L. Gerulskienės, kartu išmoktos ir pernykščio renginio pamokos. Šiemet, ruošiantis festivaliui, derinami veiksmai su policija, bendrovėmis Ukmergės butų ūkiu, Ukmergės autobusų parku.

Festivalio organizatoriai dvaro teritoriją nuomojasi pagal patvirtintus įkainius ir perka atliekų išvežimo paslaugą. Pasak L. Gerulskienės, festivalis į mūsų rajoną pritraukia daugybę lankytojų iš Lietuvos ir užsienio šalių. Jos žiniomis, nakvynei rezervuoti ne tik kambariai dvaro teritorijoje esančiame viešbutyje, kur yra 40 vietų, bet ir viešbučiai bei apartamentai mieste.

Vedėjo pavaduotoja prisiminė, kad pernai festivalio metu aplinkinės kaimo parduotuvės buvo „iššluotos“. Daugelis dalyvių naudojosi taksi paslaugomis. Sakė, kad festivalio laukia ir ukmergiškiai, pirko bilietus iš anksto.

L.Gerulskienė atskleidė, kad kitos savivaldybės deda pastangas pritraukti festivalį į savo rajonus. Vis tik norėtų, kad jis liktų Ukmergės rajone

Laukia iki 7 000 žiūrovų

Festivalio organizatorius D. Kurlis sakė, kad viena iš pernykščio renginio pamokų – parkavimo problemos.

„Pernai nusidriekė 3 kilometrų eilės. Tad šiemet vienas pagrindinių uždavinių – kad tokia situacija nepasikartotų“, – kalbėjo organizatorius. Tuo tikslu savo lėšomis įrengė nuorodas, lygino keliukus, žvyravo aikštelę. 

Automobilių parkavimas šiemet numatytas trijų tipų. Nemokamas jis statant automobilį už renginio teritorijos, renginio teritorijoje kainuoja 20 Eur, o jei šalia statoma ir palapinė – 30 Eur.

Bilieto kaina visam renginiui – 100 Eur, vienai dienai – 50 Eur.

Organizatoriai įspėja, kad į festivalio teritoriją draudžiama įsivežti alkoholį, šašlykinės, griliai neleidžiami naudoti tik zonoje, kurioje yra mediniai nameliai.

Kiek bus žiūrovų šiųmečiame renginyje, prognozuoti esą sudėtinga, nes dalis žiūrovų laukia paskutinės orų prognozės. Tikisi, kad atvyks nuo 6 iki 7 tūkst. žmonių.

D.Kurlis sakė, kad atlikėjams išnuomojo visas apgyvendinimo vietas Taujėnuose, Kurėnuose ir Ukmergėje. Dvaro komplekso viešbutis išnuomotas festivalio personalui. „Išgraibstėme viską, kas yra, ir dar trūksta. Ko nespėjome mes, rezervavo žiūrovai“, – sakė jis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų