Mūšio inscenizacija minės jubiliejų, tačiau kiek dalyvių atvyks – neaišku

Dainiaus Vyto nuotr. Vilkmergės (Deltuvos) mūšio inscenizacija. Dainiaus Vyto nuotr. Vilkmergės (Deltuvos) mūšio inscenizacija.

Šiemet sukanka 25-eri metai, kai buvo pradėtos rengti Vilkmergės (Deltuvos) mūšio inscenizacijos. Ta proga rugpjūčio 19 dieną vyks šios jubiliejinės sukakties paminėjimo renginys.

Kokio mąsto bus renginys, rajono savivaldybė žada paskelbti vėliau, kai paaiškės, kiek iš pakviestų karo istorijos klubų sulauksime.

Pasak vieno iš inscenizacijos organizatorių, Ukmergės karo istorijos klubo nario Juliaus Zarecko, šiam istoriniam 1812 metų birželį įvykusiam Prancūzijos ir Rusijos kariuomenių susirėmimui prisiminti reikėtų bent pusšimčio žmonių.

„Į Deltuvą paprastai susirinkdavo ne mažiau kaip 150 mūšio dalyvių, o daugiausia jų sulaukta net 213-os.

Atvykdavo Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Rusijos karo istorijos klubų atstovai. Tada ir uniformos buvo daugmaž autentiškos, nes rusai su baltarusiais daugiausia rekonstruodavo Rusijos karius, o lenkai – prancūzus arba Varšuvos kunigaikštystės karius, kurių uniformos panašios į prancūzų.

Tačiau karas Ukrainoje pakeitė geopolitinę situaciją, tad susikviesti daug dalyvių sudėtinga, o dėl Rusijos ir Baltarusijos karo istorijos klubų, anot J. Zarecko, „nei jie siūlosi, nei mes kviečiam“.

Pašnekovas mano, kad ateityje Deltuvos mūšio inscenizacija tikriausiai nunyks, nes tai yra brangus, sudėtingas renginys. Kadaise jam pagal parengtus projektus finansavimą skirdavo Kultūros ministerija.

Pastaruosius kelerius metus renginiai Deltuvoje neorganizuoti dėl pandemijos, o dar ankstesniais metais ministerija pinigų mūšio inscenizacijai kelis kartus iš eilės nebuvo skyrusi.

Pernai Deltuvos mūšio inscenizacija rengta Kopūstėliuose, klubo „Miško broliai“ teritorijoje, kuri yra mažesnė ir įspūdingiau žiūrisi mažesnis dalyvių skaičius.

Ukmergiškius vienijančio karo istorijos klubo nariai patys vyksta dalyvauti į panašius renginius Lietuvos mietuose bei Latvijoje, Lenkijoje. Pastebi, kad mūsų šalyje klubų dalyvių gretos tikrai nedidėja. Gal dėl to, kad tai – daug laiko, žinių ir pinigų reikalaujantis pomėgis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų