Savivaldybės perims valdyti miestų žemę

Nuo 2024 m. Nacionalinės žemės tarnybos valdyta žemė, tiek registruota Nekilnojamo turto registre, tiek nesuformuoti žemės plotai, esantys miestų teritorijose, bus perduodama valdyti savivaldybėms.

Nacionalinė žemės tarnyba įgis naują – konsultavimo ir kontrolės – funkciją. Ji formuos vieningą praktiką ir padės savivaldybėms rasti sprendimus, kaip įveiklinti žemę.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas praėjusią savaitę susitiko su Lietuvos savivaldybių merais, administracijų direktoriais, kuriems pristatė esminius žemės valdymo pertvarkos principus, darbus, kuriuos reikės atlikti savivaldybėms, siekiant sklandaus funkcijų miestų žemės valdyme perėmimo.

Aplinkos ministras atkreipė dėmesį, kad naujoji reforma atveria galimybes – per visą Lietuvą savivaldybės galės įveiklinti 120 000 ha teritorijos: įsigalios galimybė sudaryti žemės nuomos sutartis, formuoti žemės sklypus, plėsti miestų rekreacines zonas, planuoti statybas ar kurti renovuotų daugiabučių kvartalus. Taip pat ministras pabrėžė, kad su perduodama žeme suteikiama galimybė savivaldybėms didinti savarankiškas pajamas, vystant statybas ar įgyvendinant nuomos sutartis.

Susitikimo metu taip pat aptartos savivaldybių funkcijos – savivaldybės galės sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartis, taip pat bus perleidžiami valstybinės žemės panaudos klausimai, savivaldybės bus atsakingos ir už servitutų nustatymą. Jos koordinuos ir sutikimus bei derinimus, pavyzdžiui, jei perduotame žemės plote bus norima planuoti statybas, savivaldybė, išduodama statybą leidžiantį dokumentą, galės suteikti ir sutikimą, dėl ko mažės administracinė našta. Dar viena atitenkanti funkcija – atlyginimo už galimybę statyti valstybinėje žemėje apskaičiavimas.

Šiuo metu Vyriausybei rengiamos taisyklės dėl valstybinės žemės perdavimo tvarkos, kurios netrukus bus teikiamos derinti. Patvirtinus tvarką, Aplinkos ministerija rengs antrąjį nutarimą dėl žemės perdavimo, kuriuo savivaldybėms bus perduodami žemių sklypų sąrašai. Šis projektas bus priimtas šių metų pabaigoje. Priėmus nutarimą savivaldybės turės pasirašyti žemės priėmimo–perdavimo aktus, juos pasirašius savivaldybėms nuo 2024 m. vasario 1 d. bus perduodamos funkcijos – jos taps naujaisiais žemės patikėtiniais.

Iki to laiko savivaldybės taip pat turės pasirengti pokyčiams – pasiruošti perimti priskirtus Nacionalinės žemės tarnybos etatus, kurių iš viso – 154, kartu su perduodamu turtu ir dotacijomis, taip pat pritaikyti savo administracines struktūras funkcijoms įgyvendinti ir pasirengti teisės aktus, reglamentuojančius vidinius procesus.

Reforma įgyvendinama dviem etapais: pirmajame etape nuo 2023 m. sausio 1 d. Nacionalinės žemės tarnybos pavaldumas atiteko Aplinkos ministerijai, kuri ėmėsi formuoti valstybės politiką žemės tvarkymo, žemėtvarkos, nekilnojamojo turto kadastro, žemės naudojimo valstybinės kontrolės srityse. Šiuo metu vyksta antras reformos etapas, kurio metu vykdoma sisteminė valstybinės žemės priežiūra, perduodamos funkcijos savivaldybėms.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # Ona 2023-08-12 17:52
O tai ir toliau daugiabuciai mokes uz valstybine zemes prieziura? nes siai dienai nera suformuoti sklypai aplink daugiabucius, nera kadadriniu bylu, nera nuomos, nuosavybes, taciau mokama kam tai i kisene. Ar ilgai taip bus? O kas grazins pinigus uz vals.zemes prieziura?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Klaida 2023-09-02 08:46
Perduoti zeme savivaldybems yra labai didele klaida. Zinant savivaldybiu politiku lygi , korupcijos lygi, zeme atiduoti dar per anksti.Reikalinga labai griezta kontrole.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų