Ukmergiškiai pirmieji šalyje pradėjo rūšiuoti maisto atliekas į maišelius

Daiva Zimblienė

Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja

Nuo š. m. gegužės 1 dienos Ukmergėje startavusi UAB „VAATC“ ir Ukmergės rajono savivaldybės organizuojama maisto atliekų surinkimo kampanija-eksperimentas „Ukmergė gali! Kas, jei ne mes?!“ pasiteisino ir šiuo pavyzdžiu planuoja pasekti ir kitos Vilniaus regiono savivaldybės.

Į šį pilotinį projektą noriai įsitraukė Ukmergės miesto gyventojai. Startavus projektui buvo išdalinta 11 tūkst. komplektų (po 2 ritinėlius, viso – 40 vnt.) specialių oranžinių maišelių, į kuriuos buvo renkamos maisto atliekos. Po liepos 10 dienos gyventojai savarankiškai jau pasiėmė dar 235 komplektus maišelių.

Remiantis Vilniaus Mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginiuose atliktų iš Ukmergės atkeliavusių mišrių komunalinių atliekų sudėties tyrimus, ukmergiškiai maisto ir virtuvės atliekų iš bendro srauto išrūšiuoja apie 30 proc.

Šis projektas padėjo, padeda ir padės atskleisti, kaip kiekvienas iš mūsų planuoja savo maisto pirkinių krepšelį, ar įsideda į lėkštę tik tiek, kiek suvalgo, kaip elgiamės su likusiomis maisto atliekomis, ar pakankamai jas rūšiuojame ir kiek mums apskritai rūpi mus supanti aplinka, švara, tvarka.

„Žengėme dar vieną žingsnį atliekų rūšiavimo kelyje. Noriu pasidžiaugti ir padėkoti visiems už puikų startą su maisto atliekų rūšiavimu į tam specialiai pagamintus oranžinius maišelius. Ir toliau kviečiu bei raginu gyventojus aktyviai prisidėti prie šio pilotinio projekto įgyvendinimo, nes šis maisto atliekų surinkimo būdas yra pakankamai pigus, nereikalaujantis papildomų investicijų ir nekeliantis įmokos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Tikiu, kad Ukmergės miestas greitai taps dar švaresnis ir tvaresnis“, – sakė Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas.

Žinoma, neišvengta ir rūšiavimo klaidų, tačiau šiame pradiniame etape, kai gyventojai tik mokosi atskirti maisto ir virtuvės atliekas, tai yra pateisinama. Pavyzdžiui, gegužės mėnesį netinkamai išrūšiuotų ne maisto atliekų oranžiniuose maišeliuose buvo 34 proc., o rugpjūtį – 39 proc. Tarp maisto atliekų buvo rasti: plastikiniai maišeliai, plastikinės prieskonių pakuotės, virtuvinės šluostės bei kempinėlės, sauskelnės, stiklainiai, saldumynų ir kitų užkandžių popierėliai, kartoninės dėžės ir kt.

Primename, kad į oranžinį maišelį turėtų keliauti tik naudojimui nebetinkami maisto produktai (išpakuoti) ir jų likučiai, vaisių bei daržovių žievės, lupenos, graužtukai, arbatos tirščiai bei pakeliai, kavos tirščiai ir jų filtrai, kambariniai augalai ir jų dalys, riebalais ir kitais maisto produktais suteptas popierius, popieriniai rankšluosčiai ir servetėlės, nebetinkami naudoti maisto papildai (išpakuoti).

Rūšiuojami produktai turi būti išpakuoti, be skysčių.

Į oranžinį maišelį neturėtų pakliūti: maistas pakuotėse ir indeliuose, kavos kapsulės, skysti maisto produktai (sriuba, pienas, kefyras, grietinė, jogurtas, aliejus, padažai ir kt.), tekstilinės virtuvinės šluostės, kempinėlės, laikraščiai, žurnalai ar kitaip chemiškai apdorotas popierius, nuorūkos, tabako gaminiai, seni vaistai (juos būtina priduoti vaistinėje).

Surinkus maisto atliekas, pripildytą maišelį reikėtų sandariai užrišti dvigubu mazgu (kad vežamos atliekos neišbyrėtų) ir išmesti į mišrių atliekų konteinerį.

Į oranžinius maišelius maisto atliekas ukmergiškiai rūšiuos iki šių metų pabaigos. Tuomet bus paskaičiuota, ar šis būdas pasiteisino, ir svarstoma, ar maisto atliekas rūšiuoti į maišelius, ar kitu būdu – statant papildomus konteinerius ir dėl to keliant paslaugos kainas.

Nuo 2024 m. sausio 1 d., įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) direktyvos reikalavimus, maisto atliekų rūšiavimas bus privalomas visoje ES.

Negavus oranžinių maišelių arba jiems pasibaigus, prašome kreiptis į:

Ukmergės miesto seniūniją (Vytauto g. 88),

UAB Ukmergės butų ūkį (S. Daukanto g. 18),

UAB „VAATC“ didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę Ukmergėje (Gerseniškių g. 5).

Užs. Nr. 546

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų