Pašto skyrius liks tik mieste… Gedimino Nemunaičio nuotr. Pašto skyrius liks tik mieste… Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pašto paslaugomis besinaudojančių kaimo gyventojų ir pašto darbuotojų nuo balandžio laukia didelės permainos. Žmones aptarnaus vadinamieji ateities laiškininkai, kurie pas klientus atvyks į namus, o išsikviesti juos bus galima telefonu. Diegiant naujoves, kaimuose mažės pačių paštų ir paštininkų...

Vykdant pašto paslaugų modernizavimą kaimiškose vietovėse, diegiama „Ateities laiškininko“ koncepcija. Pašto paslaugos bus teikiamos per mobilius laiškininkus.

Gyventojai išsiųsti laišką ar siuntinį, susimokėti mokesčius, užsisakyti spaudos leidinio prenumeratą ar įsigyti pašte parduodamų prekių galės mobiliuose laiškininkų paštuose, kurie įsikurs ir klientus aptarnaus nustatytose vietose. Visas pašto ir finansines paslaugas laiškininkai galės suteikti ir kliento namuose, nes bus aprūpinti modernia įranga. Laiškininko iškvietimas į namus gyventojams nekainuos.

Permainos būtinos

AB Lietuvos pašto Tinklo direktorė Inga Dundulienė tikina, jog, įdiegus minėtą koncepciją, Ukmergės rajono kaimiškų seniūnijų gyventojams atsiras daugiau galimybių pasinaudoti įmonės teikiamomis paslaugomis. Naujovės, kurios bus pradėtos įgyvendinti jau pavasarį, palies ne tik mūsų rajono paštus.

Direktorės teigimu, kaimuose, kur labai prastėja demografinė situacija, mažėja ir klientų srautai bei pašto suteikiamų paslaugų apimtys. Todėl permainomis siekiama efektyvesnio bendrovės darbo. Be to, sako ji, kaimuose nemažai žmonių, kuriems dėl ligos ar vyresnio amžiaus sunku patiems pasiekti artimiausią pašto skyrių.

„Kaimo gyventojų poreikis savo namuose pasinaudoti pašto paslaugomis akivaizdus, – tvirtina pašnekovė. – Pavyzdžiui, šiuo metu 7 iš 10 kaimo paštuose gaunamų įmokų už įvairius mokesčius yra sumokamos laiškininkams, kai šie pristatydami pašto siuntą lankosi gyventojo namuose. 74 proc. spaudos leidinių prenumeratos užsakymų priimama irgi laiškininkų.“

Turės mokytis

Ateities paštininkų darbas, teigė I. Dundulienė, bus geriau apmokamas. Tiesa, jiems teks kelti kvalifikaciją, išmokti dirbti išmaniaisiais įrenginiais, o neturintiesiems vairuotojo pažymėjimų – išlaikyti egzaminus. Už vairavimo kursus bus iš dalies sumokėta.

Naudojantis programėle, bus galima matyti, kur ir kada atitinkamas paštininkas vyksta. Tai padės išvengti situacijų, kai, pavyzdžiui, užsakyti spaudos leidiniai prenumeratoriams nepristatomi laiku.

Direktorė pasakojo, kad galimybę į namus išsikviesti ateities laiškininką turės Antakalnio, Dainavos, Deltuvos, Liaušių, Lyduokių, Pabaisko, Siesikų, Šešuolių, Taujėnų, Ukmergės kilnojamojo, Veprių, Vidiškių, Želvos ir Žemaitkiemio paštų aptarnaujami gyventojai. Pašto korespondencijos siuntų ir prenumeruojamų spaudos leidinių pristatymas, pensijų ir socialinių išmokų išnešiojimas į namus vyks įprastai.

„Pagal naujojo standarto reikalavimus dirbsiančiais laiškininkais galės tapti dabartiniai kaimų paštų darbuotojai. Kalbamės su kiekvienu iš jų, vertiname galimybes. Kol kas dar negalime tiksliai skaičiais įvardinti, kaip keisis Lietuvos pašto komandos sudėtis“, – kiek gali būti atleista mūsų rajono paštininkų, I. Dundulienė neatskleidė.

„Viena ausimi“

Nors apie netrukus laukiančius pokyčius kalbama jau kuris laikas, su jais buvo supažindinti anaiptol ne visi paštininkai ar seniūnai. Iš pastarųjų dauguma dar nieko nežinojo ligi praėjusio antradienio, kai susitikime Ukmergėje pašto atstovai pagaliau pristatė naujosios veiklos modelį. Kai kurie seniūnai sako prieš tai „kažką girdėję tik viena ausimi“.

„Buvo kalbų, kad lyg ir uždaro, pašto darbuotojas atleidžia, bet jos ir pačios kol kas nieko konkretaus nežino“, – prieš susitikimą sakė Vidiškių seniūnijos specialistė Bronislava Kaupelienė. Šios seniūnijos gyventojus aptarnauja Vidiškių, Šventupės paštininkės. „Jos ir taip važinėja su savo mašinomis pas žmones į namus. Kaip bus toliau – sužinosim, kai paaiškės, kokia ta naujoji tvarka“, – viliasi specialistė.

Nežinioje – ir Veprių seniūnijos darbuotojai. „Nieko oficialaus negavom, bet girdėjom, kad laiškininkėms buvo įteikti lapeliai, o visai teritorijai bus palikta viena. Paštininkė tik informavo, kad turbūt nuo balandžio 1 dienos“, – daugiau žinių neturėjo ir Veprių seniūnijos vyresnioji specialistė Dalia Radzevičienė.

Kol kas – irgi nežinioje

Patys pašto darbuotojai apie kardinalias permainas kalba nenoriai. Kaip pasikeis jų veikla, Veprių pašto, kuriame dirba dvi laiškininkės, viršininkė Laima Krikštaponienė sako negalinti spręsti.

„Nieko konkretaus nežinom, nes su mumis dar niekas nieko išsamiai neaptarė“, – teigė ji. Sako nenorinti ir vertinti, ar bus geriau pašto klientams: „Juk paštas visais laikais žmonėms reikalingas dėl visokių paslaugų. Mūsų darbuotojos dėl mokesčių, prenumeratos ar prekę atvežti ir dabar į namus pas gyventojus vyksta. Kada žmogui reikia, jis telefonu paskambina. Arba paštininkė pro šalį važiuodama užsuka.“

Vadino drastiška

Minėtas susitikimas antradienį surengtas tradicinio seniūnų pasitarimo rajono savivaldybėje metu. Viešėjo AB Lietuvos pašto Vilniaus apskrities ir Šiaulių regiono vadovas Vaidas Rutkauskas bei įmonės atstovas spaudai Tomas Bašarovas. Dalyvavo meras Rolandas Janickas, administracijos direktorius Stasys Jackūnas. Pasidomėti paštininkų laukiančiais rūpesčiais atvyko ir Seimo narys Juozas Varžgalys.

Be anksčiau minėtų problemų, Lietuvos pašto atstovai taip pat akcentavo poreikį mažinti nuostolingai dirbančius pašto skyrius. Kai kuriose srityse keičiasi ir pašto veiklos pobūdis, nes, pavyzdžiui, žmonės mažiau siunčia siuntų, dažniausiai perka internetu.

Jie taip pat pasakojo, kad ateityje ketinama paštininkus aprūpinti tarnybiniais automobiliais. Kol naudos savus, jiems esą bus mokami priedai.

Pristatytos naujovės Seimo nariui J. Varžgaliui atrodo netinkamos. Jis klausė, kiek darbuotojų bus atleista, ar suspės paliktas vienas žmogus aptarnauti daugiau jam priskirtų teritorijų, laiku, nevėluodamas, pristatyti spaudą.

Svečiai tikino, jog, atlikus bandymą Žemaitkiemio seniūnijoje, neva įsitikinta, kad suspės. Siuntų kiekiai esą nedideli, ypatingų krūvių paštininkams nėra. Esą turėdami dirbti iki, pavyzdžiui, 16 valandos, darbą pašte baigia 12–13 valandą. Kalbėta, jog kai kuriuose paštuose perdien išsiunčiamas vos vienas laiškas...

Vis dėlto susitikime dalyvavę seniūnai prašė nelyginti atskirų seniūnijų, nes kiekvienoje situacija skirtinga. Reformą jie vadino drastiška ir juokavo, kad, iš kaimo dabar „išvarius“ paštininkus, kiek anksčiau – policijos įgaliotinius, beliks tik „išvaryti visus kitus“...

Patalpas pardavinės

Tuo metu bendrovės atstovai teigė kol kas negalintys žinoti, kiek darbo vietų bus palikta. Tai, tvirtino jie, priklausys nuo to, kiek darbuotojų patys norės tobulintis ir toliau dirbti, tik – jau naujomis sąlygomis.

Mūsų rajone dabar yra 14 paštų. Tiek dirba viršininkų ir 28 laiškininkai, kai kurie – po 0,25 etato.

Taip pat svečiai nusidėvėjusiais vadino kaimų paštų pastatus, darbuotojų darbo sąlygas – prastomis. Uždarius paštus, patalpas ketinama pardavinėti. Čia jiems ir vėl prieštaravo seniūnai, sakydami, jog taip yra tikrai ne visuose paštuose: tuose, kurie įsikūrę po vienu stogu kartu su seniūnijomis, šilta ir gražu.

Naikinami visur

Kai kuriuos kitus šalies rajonus dar seniau pasiekė informacija apie kaimiškų vietovių paštų modernizavimo planus. Štai Vilkaviškyje laiškininkai taip pat gavo pranešimus, kad juos aplankys pašto vadovybė. Šiame rajone, teigiama, pašto skyriai liks tik miestuose – kaimuose visi naikinami. Gyventojus aptarnaus vadinamieji išmanieji laiškininkai su planšetėmis ir telefonais.

Visi Utenos rajono paštai po Naujųjų taip pat buvo informuoti, kad per pusmetį bus panaikinti. Lieka tik vienas – Užpalių – paštas iš devynių, atleidžiami pašto viršininkai, kurie ir taip dirbdavo po 2–3 val. – po 0,25–0,45 etato. Uždaryti kaimo paštus ketinama ir Marijampolės, Kazlų Rūdos, Kalvarijos savivaldybėse. Kupiškyje jau senokai veikia kilnojamieji paštai, o stacionarių belikę vos keli.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # siuntu tarnybos 2017-08-16 09:53
Nesuprantu, kaip vyresni žmonės ar netgi ligoti negali gauti savo siuntų tiesiai į namus, dėl neišvystytos pašto sistemos. Ką tokiu atveju jiems rinktis?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų